Czy kawa faktycznie neutralizuje inne zapachy?
Wiadomość, opublikowana 29-08-2017

Większość z nas zaczyna dzień od kawy, aby dodać sobie energii. Efekt pobudzenia to nie jedyna funkcja kawy. Jej ziarenka często znajdujemy między flakonikami perfum w drogeriach. Czy kawa faktycznie neutralizuje inne zapachy? – pytamy dra Grzegorza Krzyśko z Wydziału Chemii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

– Rzeczywiście kawa mielona lub pozostałości po wypitej kawie tzw. fusy mają zdolność pochłaniania związków gazowych np. siarkowodoru, który powoduje tak nieprzyjemny zapach ścieków kanalizacyjnych – potwierdza dr Grzegorz Krzyśko, który na co dzień pracuje w Zakładzie Dydaktyki Chemii. –  Kluczowym związkiem chemicznym kawy jest kofeina zawierająca azot, który zwiększa zdolność węgla do usuwania siarki z powietrza. Ale kawa w domowych sposobach raczej maskuje nieprzyjemne zapachy niż je usuwa. W tym celu najlepiej stosować profesjonalne neutralizatory zapachów – zapewnia dr Grzegorz Krzyśko. – W kawie palonej wyodrębniono ponad  800 lotnych związków powstających w wyniku  złożonych i skomplikowanych reakcji chemicznych zachodzących we wnętrzu ziarna poddawanego obróbce termicznej.  Na ogólne odczucia zapachowe wpływają głównie: związki siarkowe, pirazyny, pirydyny, pirole, oksazole, furany, związki karbonylowe, fenole, kwasy karboksylowe. Należy pamiętać, że kawa mielona jest bardzo podatna na działanie czynników zewnętrznych ze względu na rozwiniętą powierzchnię i rozdrobnienie. Na jakość kawy wpływa: temperatura, tlen, światło, zawartość wilgoci oraz inne zapachy. Proces utleniania kawy powoduje rozkład substancji nadających kawie przyjemny aromat lub powstanie związków o nieprzyjemnym smaku i zapachu. Kawa w bezpośrednim kontakcie z innymi produktami spożywczymi  pochłania zapachy, które są wyczuwalne nawet po jej zaparzeniu – tłumaczy dr Grzegorz Krzyśko.

– Już w 1832 w artykule w „Leipziger Zeitung” niemiecki chemik Christian Conrad Weiss zaproponował  zastosowanie aromatu kawy palonej w celu zneutralizowania  nieprzyjemnych zapachów powstających podczas procesów gnilnych materii organicznej – mówi dr Grzegorz Krzyśko. – Jeśli ktoś chciałby uniknąć nieprzyjemnych zapachów nie nosząc przy sobie paczki kawy, to może skorzystać z szerokiej oferty perfum z nutą kawy, które dostępne są na polskim rynku. Zresztą w niektórych perfumeriach możemy zobaczyć  specjalne pojemniczki z kawą. Wąchanie ziaren kawy ma przynieść ulgę i „oczyścić nos” podczas rozróżniania testowanych zapachów.

Udostępnij:

Share on Google+

Informację wprowadził/a: Aleksandra Śliwińska

© Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, ul. Wieniawskiego 1, 61-712 Poznań | tel. centrala +48 (61) 829 40 00, NIP: 777-00-06-350, REGON: 000001293

Ten serwis używa plików "cookie" zgodnie z Polityką Cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza jej akceptację.