Warunki rekrutacji

Analityka żywności

  • Poziom kształceniadrugiego stopnia
  • Czas trwania 2 lata (4 sem.)
  • Język studiówpolski
  • Forma studiówstacjonarne (dzienne)
  • Miejsce zajęćPoznań
  • WydziałWydział Chemii

Opis studiów 

Analityka żywności jest kierunkiem międzyuczelnianym, stanowiącym nową i unikalną w kraju ofertę studiów drugiego stopnia, prowadzonych na Wydziale Chemii UAM wspólnie z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Studia na tym kierunku umożliwią Ci zdobycie gruntownej wiedzy z dziedziny nauk podstawowych, dotyczących chemii analitycznej i różnorodnych technik instrumentalnych, a także wiedzy o składnikach żywności, technologii ich przetwarzania i procesach produkcyjnych pod kątem jakości żywności i jej kontroli oraz nowoczesnych technikach analitycznych.

Atuty kierunku

  • dostęp do wykładowców i laboratoriów obu Uniwersytetów,
  • interdyscyplinarne wykształcenie czyni absolwentów specjalistami w dziedzinie analityki, z uwzględnieniem specyfiki przemysłu żywnościowego i różnorodności badań żywności,
  • absolwenci otrzymują, ceniony przez pracodawców, tytuł magistra inżyniera.

Specjalności w ramach kierunku

Na kierunku nie wyodrębniono specjalności.

Wybrane przedmioty na studiach

  • Inżynieria procesowa i inżynieryjne podstawy procesów produkcyjnych,
  • Projektowanie procesów w przemyśle spożywczym,
  • Biochemia i chemia żywności,
  • Analityka chemiczna,
  • Fizykochemiczne i sensoryczne właściwości żywności,
  • Biotechnologia żywności,
  • Metrologia,
  • Metody biologiczne w analizie żywności,
  • Autentyczność i identyfikowalność żywności,
  • Chemia związków biologicznie aktywnych.

Praca po studiach

Absolwent może zostać zatrudniony przez:

  • instytucje naukowo-badawcze,
  • ośrodki badawczo-rozwojowe,
  • laboratoria analityczne i kontroli jakości produktów spożywczych,
  • zakłady zajmujące się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności.

Zasady rekrutacji

Rekrutacja dla absolwentów studiów wyższych

Elementy postępowania kwalifikacyjnegoWymagane
minimum
Maks.
punktów
Waga
elementu
Maks.
wynik
1) średnia ocen ze studiów wyższych-5525
2) rozmowa kwalifikacyjna

Z rozmowy kwalifikacyjnej zwolnieni są kandydaci, którzy w trakcie studiów pierwszego lub drugiego stopnia zaliczyli wszystkie niżej wymienione przedmioty związane z głównymi działami chemii:

  • chemia analityczna w wymiarze minimum 8 punktów ECTS,
  • chemia fizyczna w wymiarze minimum 12 punktów ECTS,
  • chemia nieorganiczna w wymiarze minimum 10 punktów ECTS,
  • chemia organiczna w wymiarze minimum 14 punktów ECTS.

Jest to równoważne z przyznaniem kandydatom maksymalnej liczby punktów przewidzianej za rozmowę kwalifikacyjną.

-5525
Liczba punktów możliwa do uzyskania50

Kontakt dla kandydatów na wydziale

  • Wydział Chemii
    • tel.: 61 829 1553
    • ul. Uniwersytetu Poznańskiego 8

      Poznań

      Kampus Morasko

    • Informacja zostanie podana wkrótce.