Data publikacji w serwisie:

Zgłoś się na badania nad metabolizmem kofeiny

kawa

Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzi badania na temat metabolizmu kofeiny. Zespół poszukuje chętnych do ochotników do badan naukowych w tym zakresie. Oceniony zostanie poziom spożycia kofeiny na początku i na końcu interwencji. Na koniec projektu wszyscy uczestnicy dostaną informacje na temat swojego genotypu w zakresie metabolizowania kofeiny.

Kofeina to jeden z najstarszych środków pobudzających jakie zna ludzkość. Najpopularniejszym źródłem kofeiny jest kawa i herbata, a wśród dzieci napoje gazowane i słodycze zawierające ziarno kakaowca. Bezpieczna dawka kofeiny z wszystkich źródeł wynosi 400mg/dzień, a dla kobiet w ciąży 200mg/dzień. Istnieją przekonujące badania, że niektórzy należą do grupy osób wolniej metabolizujących kofeinę, co może zwiększać u nich ryzyko wystąpienia zawału serca. Dlatego osoby będące wolno-metabolizującymi kofeinę nie powinny spożywać więcej niż 100mg kofeiny/dzień z wszystkich źródeł.