Analityka Żywności

studia II stopnia (magisterskie), stacjonarne

Orientacyjny limit miejsc: 20

Opis studiów 

Analityka żywności jest kierunkiem międzyuczelnianym, stanowiącym nową i unikalną w kraju ofertę studiów drugiego stopnia, prowadzonych na Wydziale Chemii UAM wspólnie z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Studia na tym kierunku umożliwiają zdobycie gruntownej wiedzy z dziedziny nauk podstawowych, dotyczących chemii analitycznej i różnorodnych technik instrumentalnych, a także o składnikach żywności, technologii ich przetwarzania i procesach produkcyjnych pod kątem jakości żywności i jej kontroli oraz nowoczesnych technikach analitycznych.

Atuty kierunku

  • dostęp do wykładowców i laboratoriów obu Uniwersytetów,
  • interdyscyplinarne wykształcenie czyni absolwentów specjalistami w dziedzinie analityki, z uwzględnieniem specyfiki przemysłu żywnościowego i różnorodności badań żywności,
  • absolwenci otrzymują, ceniony przez pracodawców, tytuł magistra inżyniera.

Specjalności w ramach kierunku

Na kierunku nie wyodrębniono specjalności.

Wybrane przedmioty na studiach

  • Inżynieria procesowa i inżynieryjne podstawy procesów produkcyjnych,
  • Projektowanie procesów w przemyśle spożywczym,
  • Biochemia i chemia żywności,
  • Analityka chemiczna,
  • Fizykochemiczne i sensoryczne właściwości żywności,
  • Biotechnologia żywności,
  • Metrologia,
  • Metody biologiczne w analizie żywności,
  • Autentyczność i identyfikowalność żywności,
  • Chemia związków biologicznie aktywnych.

Praca po studiach

Absolwent może zostać zatrudniony przez:

  • instytucje naukowo-badawcze,
  • ośrodki badawczo-rozwojowe,
  • laboratoria analityczne i kontroli jakości produktów spożywczych,
  • zakłady zajmujące się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności.

Analityka Żywności

studia II stopnia (magisterskie), niestacjonarne

Orientacyjny limit miejsc: 20

Opis studiów

Analityka żywności jest kierunkiem międzyuczelnianym, stanowiącym nową i unikalną w kraju ofertę studiów drugiego stopnia, prowadzonych na Wydziale Chemii UAM wspólnie z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Studia na tym kierunku umożliwiają zdobycie gruntownej wiedzy z dziedziny nauk podstawowych, dotyczących chemii analitycznej i różnorodnych technik instrumentalnych, a także o składnikach żywności, technologii ich przetwarzania i procesach produkcyjnych pod kątem jakości żywności i jej kontroli oraz nowoczesnych technikach analitycznych.

Atuty kierunku

Specjalności w ramach kierunku

Na kierunku nie wyodrębniono specjalności.

Wybrane przedmioty na studiach

Praca po studiach

Absolwent może zostać zatrudniony przez: