Data publikacji w serwisie:

Akademickie smaki już dostępne!

Andrzej Niczyperowicz

To z pewnością będzie hit wydawniczy o którym będzie się rozmawiało i do którego tym bardziej będzie się wracać. Idea narodziła się na plaży. W trakcie spaceru trójki panów (bez psa i nie w łódce). Zdecydował prof. Tadeusz Wallas (znakomity przepis na peklowane golonki) mówiąc ZRÓBMY TO. Akcja miała miejsce w Kołobrzegu, a wśród spirytus movens przedsięwzięcia byli prof Krzysztof Molenda (artysta w życiu jak i artysta od sztuki mięsa) oraz redaktor Andrzej Niczyperowicz. Książka kucharska ,,Akademickie smaki’’ na stulecie Alma Mater jest już dostępna.

- Co było robić. Wziąłem się do pracy – mówi Andrzej Niczyperowicz, wykładowca na WNPiD i kulinarna legenda wśród polskich dziennikarzy. Autor kilku książek kucharskich,  który przez z górą rok dzwonił, pisał, prosił, przekupywał dobry słowem późniejszych autorów.

Problemów było więcej. Fotografowanie jedzenia nie jest łatwe. Przykładowo, jak sfotografować szare kluchy ze skrzyczkami żeby wyglądały dobrze? Do tego potrzeba niemal artyzmu autora, albo nadwyobraźni odbiorcy. Redaktor Niczyperowicz podołał, podobnie jak fotoreporter.

woje peregrynacje po uczelniach autor rozpoczął od znajomych i przyjaciół. Pierwszy był profesor Uniwersytetu Przyrodniczego, Michael Abdalla – Asyryjczyk, który zaproponował Gubibate. Później poczta pantoflowa okazała się szybsza od redaktora i poszła fama, że na stulecie będzie hit. Nie wszyscy jednak ułatwiali. Nie wszyscy.

Cały artykuł dostępny na Uniwersyteckie.pl

Tekst: Krzysztof Smura

fot. Adrian Wykrota