Data publikacji w serwisie:

Bakterie na lodowcach mogą degradować pestycydy

Zawierucha

Na pierwszy rzut oka lodowce oraz wysokie pasma górskie wydają się być miejscami pozbawionymi zanieczyszczeń i wolnymi od szkodliwej działalności człowieka. Niestety wizja tych pięknych miejsc jako wolnych od zanieczyszczeń już dawno została obalona przez naukowców.

Wiatr może transportować różne cząsteczki, na bardzo duże odległości od miejsca ich produkcji i dostarczać je w regiony polarne oraz górskie. Większość zanieczyszczeń jest skutecznie usuwana z atmosfery razem z padającym śniegiem lub aerozolami trafiając na lodowce oraz tundrę. Jednym z przykładów takich zanieczyszczeń są insektycydy powszechnie używane w rolnictwie, które wcześniej czy później, razem z wiatrem trafiają w wysokie góry i do odległych regionów polarnych.

Grupa naukowców z Włoch zwróciła uwagę na obecność insektycydów w włoskich Alpach. Sprawdzili oni czy akumulowane na lodowcach estry fosforanowe używane do zabijania owadów w rolnictwie mogą być degradowane przez bakterie zasiedlające lodowce. Jak dotąd eksperymenty dotyczące rozkładu zanieczyszczeń przez bakterie z zimnych regionów prowadzono wyłącznie w laboratoriach. Naukowcy z Włoch jako pierwsi przeprowadzili eksperyment w terenie, na jednym z największych lodowców w Alpach Włoskich, mianowicie na lodowcu Forni. W skrócie, naukowcy użyli 18 butelek, do których przełożyli osady z powierzchni lodowca, a także wlali wodę lodowcową. Do każdej butelki dodali taką samą ilość insektycydu. Następnie używając analiz molekularnych oraz chemicznych sprawdzili co się stało z pestycydem w osadzie z lodowców.

Cały artykuł dostępny na Uniwersyteckie.pl

tekst: Krzysztof Zawierucha

zdjęcie: Adrian Wykrota