Zapraszamy do lektury wiosennego numeru "Życia Uniwersyteckiego", w którym piszemy m.in. o książce kucharskiej „Akademickie smaki” z przepisami naukowców z UAM.
W nowym numerze „Życia Uniwersyteckiego” prof. Rafał Witkowski pisze też o idei tworzenia uniwersytetów europejskich i przystąpieniu UAM do konsorcjum EPICUR razem z kilkoma innymi europejskimi uczelniami. W tym roku federacja uniwersytetów ma szansą pozyskać 5 mln euro – trzymamy kciuki!
Rozmawiamy z Anną Rutz, pełną energii pełnomocniczką rektora UAM ds. osób z niepełnosprawnościami o efektywnym wsparciu dla studentów ze specjalnymi potrzebami. Dr inż. arch. Michał Wenderski z Wydziału Anglistyki opowiedział nam o sieci awangardowych twórców z Polski, Belgii i Holandii w okresie międzywojennym, która przypomina nieco dzisiejsze media społecznościowe.
O hałasie i jego wpływie na zdrowie mówią dr hab. Andrzej Wicher i dr hab. Roman Gołębiewski z Instytutu Akustyki na Wydziale Fizyki UAM. Dr Michał Klichowski z WSE przekonuje natomiast do idei cyberparków czyli korzystania z mobilnych urządzeń w naturalnym otoczeniu, a Dawid Marcinkowski, laureat Diamentowego Grantu z Wydziału Chemii wyjaśnia co to są nanomagnetyki molekularne i dlaczego ma sentyment do trabantów.
Prof. Zygmunt Młynarczyk i dr inż. Grzegorz Borkowski z Katedry Turystyki i Rekreacji WNGiG opowiadają też o nowatorskim sposobie na oczyszczanie kąpielisk. Polecamy wywiad z absolwentką UAM, znaną dziennikarką Beatą Tadlą, portret prof. Zygmunta Czubińskiego, zasłużonego botanika i działacza ochrony przyrody, a także książkę kucharską "Akademickie smaki" redaktora Andrzeja Niczyperowicza, do której przepisy przygotowali uniwersyteccy naukowcy.