Data publikacji w serwisie:

Prof. Józef Górski. Twarda woda zdrowia doda

Herbata i kawa na miękkiej wodzie są o wiele lepsze – twierdzą niektórzy. Ale czy dla wybornego aromatu warto poświęcać zdrowie? O szkodliwości filtrów i zaletach kranówki przekonuje prof. Józef Górski z Wydziału Nauk Geograficznych i Geologicznych UAM.

Dwadzieścia lat temu nie odważyłabym się wypić szklanki wody prosto z kranu. Jej jakość pozostawiała wiele do życzenia: nie była ani bezpieczna dla zdrowia ani smaczna. W czasach studenckich mówiło się, że jest w niej wszystko, nawet szczurze plemniki. Tak było kiedyś, teraz woda w Polsce spełnia surowe unijne normy. Jest czysta chemicznie, mikrobiologicznie, jej dobrą jakość potwierdzają regularnie prowadzone badania. Taka woda nie musi być filtrowana. Mimo to wiele osób decyduje się dodatkowo ją oczyszczać.

Więcej niż 3 minivale na litr

Zbyt twarda woda, którą dodatkowo czuć chlorem, skłania do korzystania m.in. z filtrów odwróconej osmozy, co niekoniecznie wychodzi na zdrowie. – Działanie takich filtrów polega na usuwaniu składników mineralnych. W ten sposób uzyskuje się wodę destylowaną, dobrze nadającą się do podlewania kwiatów, ale niekoniecznie do spożycia przez ludzi, bo wypłukuje minerały z organizmu – podkreśla prof. Józef Górski.

Co prawda pojawiają się sugestie, że taka woda szybko usuwa związki, których chcielibyśmy się pozbyć. Owszem, jednak do systematycznego picia się nie nadaje. Poza tym jest niesmaczna. – Smak wodzie nadają jony wapnia i magnezu, których zawartość w litrze powinna zapewnić mineralizację w granicach 400-500 mg/l (twardość powyżej 3 minivali). Są dowody na to, że woda twarda jest zdrowsza – przekonuje prof. Józef Górski.

Minerały krzepią

Woda miękka, która występuje na przykład w rejonach położonych blisko gór może wywoływać choroby, dlatego mieszkańcom zaleca się picie wody mineralnej. Dane z badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii mówią o wyraźnej zależności między spożywaniem wody o twardości poniżej 160 miligramów CaCO3 a wzrostem śmiertelności w wieku 35-74 lat. Podobną zależność wykazują wyniki badań na terenie Słowacji. Przyczyna nie do końca jest zidentyfikowana, może znaczenie ma niższy odczyn pH oraz wyższa zawartość metali. Z tego ostatniego powodu nie poleca się instalowania zmiękczaczy, dzięki którym możemy używać mniej proszku do prania. Niestety coś za coś – zmiękczona woda znacznie szybciej wymywa metale z instalacji.

Cały artykuł dostępny na uniwersyteckie.pl

tekst: Ewa Konarzewska-Michalak

fot. Adrian Wykrota