Zapraszamy na opowiadanie o kuchni fińskiej i spotkanie z książką Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek Tradycje kulinarne Finlandii.
Kuchnia fińska jest stosunkowo mało znana w Polsce, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Chleb żytni, nabiał, mięso reniferów czy płody runa leśnego odgrywają istotną rolę w diecie mieszkańców Finlandii. Ale jedzenie to nie tylko składniki i techniki kulinarne, to również ważny element kultury, dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie i nośnik emocji.
Zapraszamy na niezwykłą podróż szlakiem fińskich smaków ukazanych przez pryzmat ludzi: fińskich szefów kuchni, producentów i pasjonatów.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalista, kulturoznawca, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” i „Polish Culinary Paths”. Zdobywczyni wielu światowych nagród kulinarnych (Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award) i polskiej Nagrody Magellana.
25 marca, godz.18.00
Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu
Czytelnia Komiksów i Gazet NOVA
ul. Ratajczaka 38/40, Poznań
Wstęp wolny