Data publikacji w serwisie:

Czy twardość wody ma wpływ na zdrowie?

Czy twardość wody ma wpływ na zdrowie? Jaka woda jest zdrowsza twarda czy miękka? Herbata i kawa na miękkiej wodzie są o wiele lepsze – twierdzą niektórzy. Ale czy dla wybornego aromatu warto poświęcać zdrowie? O szkodliwości filtrów i zaletach kranówki przekonuje prof. Józef Górski z Wydziału Nauk Geograficznych i Geologicznych UAM.

Twardość wody to cecha wody, będąca funkcją stężenia kationów wapnia i magnezu oraz opcjonalnie żelaza i manganu. Istnieją różne skale pomiaru twradości wody. Generalnie, im większe stężenie kationów w określonej objętości, tym twardsza woda.

Dlaczego miękka woda może być szkodliwa?

Woda miękka, która występuje na przykład w rejonach położonych blisko gór może wywoływać choroby, dlatego mieszkańcom zaleca się picie wody mineralnej. Dane z badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii mówią o wyraźnej zależności między spożywaniem wody o twardości poniżej 160 miligramów CaCO3 a wzrostem śmiertelności w wieku 35-74 lat. Podobną zależność wykazują wyniki badań na terenie Słowacji. Przyczyna nie do końca jest zidentyfikowana, może znaczenie ma niższy odczyn pH oraz wyższa zawartość metali.

Z tego ostatniego powodu nie poleca się instalowania zmiękczaczy, dzięki którym możemy używać mniej proszku do prania. Niestety coś za coś – zmiękczona woda znacznie szybciej wymywa metale z instalacji.

Więcej o zaletach twardej wody można przeczytać w artykule Ewy Konarzewskiej-Michalak pt. "Twarda woda zdrowa doda"